Cum sa cumperi o masina din UE

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a editat o brosura cu informatiile necesare pentru achizitionarea unui autoturism.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, printre altele, eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achiziţionate din celelalte state membre. Motiv pentru care, multi romani aleg sa-si cumpere masina din afara tarii.

Totuşi, achiziţionarea unui autoturism din UE, fie că este nou sau secondhand, poate pune probleme. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a scos recent o broşură cu informaţiile esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi atunci când vă cumpăraţi o maşină, pentru a evita surprizele neplăcute.

Actele primite la cumpărarea autovehiculului

Când achiziţionaţi un automobil trebuie să aveţi grijă ca vânzătorul să vă dea toate documentele. Contractul ar trebui să fie unul dintre acestea. Denumirea şi adresa vânzătorului şi ale cumpărătorului, preţul, caracteristicile maşinii (marcă, tip, anul punerii în circulaţie, kilometraj), data achiziţiei, modalităţile de plată şi data livrării trebuie să fie menţionate în contract.

În funcţie de tipul automobilului, trebuie să mai primiţi şi alte acte. Pentru o maşină nouă, trebuie să vi se remită o factură de achiziţie în care să se menţioneze cel puţin preţul fără TVA şi numărul de şasiu al automobilului. De asemenea, trebuie să mai primiţi certificatul de înmatriculare/cartea de identitate, dacă automobilul a fost deja înmatriculat, atestarea că maşina a fost radiată, în cazul unei înmatriculări anterioare, şi certificatul de conformitate european.

Dacă automobilul pe care-l cumpăraţi este second-hand, vânzătorul trebuie să vă dea o factură detaliată care să conţină o descriere completă a maşinii şi preţul cu TVA, dacă o achiziţionaţi de la un comerciant. Dacă o cumpăraţi de la o persoană fizică, vânzarea va trebui confirmată în scris.

De asemenea, trebuie să vi se dea certificatul de înmatriculare/cartea de identitate, atestarea că automobilul a fost ra diat, în cazul unei înmatriculări anterioare, şi certificatul de conformitate european.

Transportarea autoturismului

Dacă v-aţi achiziţionat maşina din afara ţării o puteţi transporta cu ajutorul unei firme specializate. Dacă alegeţi să conduceţi automobilul până în ţară, veţi avea nevoie de numere de tranzit. Acestea sunt utilizate pentru transportul automobilelor dintr-un stat membru în altul şi au o durată de valabilitate de doar câteva zile. De asemenea, va trebui să încheiaţi şi o asigurare temporară de răspundere civilă auto pentru drumul de întoarcere în ţară.

Formalităţi fiscale

Înainte de înmatriculare, automobilul trebuie declarat la Direcţia de taxe şi impozite locală pentru a fi luat în evidenţă. Atenţie, declaraţia trebuie făcută în termen de 30 de zile de la data dobândirii vehiculului! În acest scop, trebui să obţineţi mai întâi fişa de înmatriculare şi să o completaţi.

Alături de fişa de înmatriculare completată va trebui să mai depuneţi la Direcţia de taxe şi impozite locală următoarele documente: declaraţia fiscală tip completată, actul de proprietate în copie şi original pentru conformitate, copie BI/CI, cartea de identitate a autovehiculului în copie şi original şi, dacă este cazul, certificatul de căsătorie.

Asigurarea este obligatorie

Când achiziţionaţi o maşină trebuie să mai plătiţi câteva taxe: taxa pe poluare, care este stabilită în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii, valoarea emisiei de CO2, vechimea, numărul de kilometri rulaţi anual. De asemenea, veţi mai avea de plătit şi taxa de înmatriculare şi contravaloarea certificatului de înmatriculare. Acestea pot fi plătite la CEC şi trezorerie. Contravaloarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare se plăteşte la ghişeele serviciului de înmatriculare.

În plus, fiecare automobil care va fi înmatriculat în ţară trebuie să fie asigurat la o firmă autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Descarcăcaţi broşura de AICI.

Posteaza un comentariu

Trebuie sa fii logat ca sa puteti posta un comentariu.