Incheierea prematura a contractelor de leasing

Clientii care nu isi mai pot plati ratele nu trebuie sa considere ca predarea autoturismului ii exonereaza de obligatiile aferente contractului de leasing semnat.

Obligatiile de plata a ratelor de leasing nu se finalizeaza odata cu predarea autovehiculului catre compania de leasing. Pana autoturismul, camionul sau utilajul nu este valorificat, obligatia clientului de a rambursa suma din contract in caz de reziliere nu se stinge.

Multi clienti vin si aduc cheile masinii la sediul societatii de leasing crezand ca in acest mod se incheie contractul, iar ei scapa de obligatii. Acest lucru nu este insa adevarat.

Chiar daca beneficiaza de un autoturism, camion sau utilaj ca urmare a contractului de leasing semnat, ceea ce a “cumparat” clientul de fapt de la firma de leasing este finantare pentru achizitia bunului respectiv.

Suma aprobata trebuie fie platita impreuna cu dobanda aferenta, pe intreaga perioada stabilita de la inceput, fie rambursata in avans.

Reposesia bunurilor dobandite prin leasing

Procesul prin care un contract de leasing se incheie deoarece clientul nu mai poate plati, este mai complicat. Cel mai adesea, se recurge la reposesia si valorificarea bunului finantat. Acesta este preluat de societatea de leasing care se ocupa de depozitarea lui, evaluarea si gasirea unui cumparator.

Contractele de leasing prevad de regula in cazul rezilierii – pe langa returnarea bunului – si achitarea tuturor celorlalte rate de leasing ramase de achitat, valoarea reziduala, taxe vamale, accize si orice alte costuri aferente incetarii contractului. Daca vreti sa va convingeti cititi inca o data contractul deleasing pe care l-ati semnat cand ati “cumparat” masina.

Chiar daca bunul este reposedat de societatea de leasing, nu inseamna ca utilizatorul nu mai are nicio obligatie fata de finantator.

Dupa reposesie, societatea de leasing poate reusi sau nu valorificarea bunului. Chiar in cazul in care bunul este vandut, este posibil ca valorificarea acestuia sa se faca in pierdere, fara acoperirea integrala a datoriei. In acest caz, societatea de leasing va efectua demersurile necesare impotriva fostului utilizator pentru acoperirea pierderii.

Transferarea contractului de leasing

Cei care doresc sa renunte la un contract de leasing nu au la dispozitie foarte multe variante. Conform legii, utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, daca partile convin astfel si daca achita toate obligatiile asumate prin contract.

Dupa aceasta perioada, in situatia in care nu se mai doreste continuarea contractului, clientul poate sa plateasca anticipat intreaga suma sau sa il transfere catre un nou utilizator.

Noul client va plati mai departe ratele aferente, conform scadentarului. Acesta trebuie insa sa indeplineasca toate conditiile impuse de societatea de leasing, in special, sa se incadreze din punct de vedere al veniturilor si al gradului de indatorare, in cazul persoanelor fizice.

Clientul vechi poate solicita ca si compensatie pentru cedarea contractului, o suma de bani de la noul utilizator, suma pe care o poate negocia in nume propriu.

Vezi lista completa de societati de leasing din Romania

Posteaza un comentariu

Trebuie sa fii logat ca sa puteti posta un comentariu.