Cat “dureaza” o masina noua – varianta Renault

Opt variante de caroserie, patru de interior si trei ani de munca sunt necesari pentru lansarea unui nou model de autoturism, spune Patrick Le Quement, fostul director de design al Renault si unul dintre pro­motorii centrului de design de la Bucuresti.

“Dezvoltam in general opt variante pentru exterioare, patru variante de interior, apoi trecem de la opt la două variante din care facem alegerea finală. După ce alegem varianta finală, mai sunt necesari doi ani pentru dezvoltarea modelului”, a declarat Patrick Le Quément. El a precizat că pentru a crea cele opt variante de design pentru caroserie specialiştii lucrează aproximativ un an, după care, dintre cele opt, numai pentru un produs este dezvoltată partea de inginerie, dezvoltare care mai durează, în general, doi ani. Astfel că un nou model de automobil nu poate fi creat în mai puţin de trei ani.

Termene reduse

“Timpul pentru finalizarea unui produs este mult mai scurt decât înainte. Dezvoltarea unui model nou, de la momentul de start până la momentul alegerii variantei finale, este acum de circa 12 luni, iar apoi, de la momentul alegerii la proiectul final, care va fi dezvoltat, mai durează 24 de luni, deci este vorba despre circa trei ani”, a explicat Le Quément. În ceea ce priveşte costurile, designerul a precizat că în ultimii ani, odată cu reducerea timpului necesar dezvoltării unor noi modele, s-au micşorat şi costurile necesare pentru designul unor noi produse. “Costurile pentru noile modele pe care le dezvoltăm acum au scăzut semnificativ. În departamentul meu am redus costurile cu dezvoltarea designului cu 51%, din 2005 până acum”, a explicat Le Quément, precizând că această reducere este contorizată în ansamblu, la nivelul tuturor centrelor de design ale Renault. Motivul scăderii costurilor îl reprezintă apariţia unor programe din ce în ce mai dezvoltate, “uneltele” cu care lucrează designerii. El a explicat că la un nou model se poate lucra în mai multe centre de design din lume: “Când dezvoltăm un produs îl dezvoltăm la Bucureşti, dar totodată la Paris; putem face ceva şi în India, ceva şi în America Latină”.

Crearea designului la Bucureşti nu este decât cu puţin mai ieftină decât în Franţa. “Este puţin mai ieftin aici, dar nu semnificativ. Dar acesta nu este un lucru important, important este talentul. Iar în România este talent, de aceea am venit aici”, a conchis oficialul Renault.

22 de ani la Renault

După 22 de ani petrecuţi în cadrul Re­nault, contribuind la imaginea producătorului în calitate de “Créateur d’Automobile”, Le Quément a anunţat, în aprilie, că va părăsi la sfârşitul lunii octombrie poziţia de şef de design. Poziţia lui Le Quément va fi preluată de fostul director de design de la Mazda, Laurens van der Acker.

Recrutat de Renault în 1987, Le Quément a adus câteva lucruri noi în companie: departamentul de design să nu mai fie subordonat celui de inginerie, a reuşit să dubleze echipa de design, la 350 de persoane, a obţinut un loc în board şi subordonare directă către preşedintele grupului.

Sub bagheta sa au apărut Twingo, Megane şi Megane II, Scenic, modelele Espace, Kangoo, Laguna, Vel Satis. De asemenea, Le Quément s-a implicat în crearea modelelor Dacia Logan şi Sandero, iar la Salonul de la Geneva din 2009 a fost prezentat şi un concept Dacia Duster, un crossover-coupe creat la Centrul de Design de la Bucureşti. Centrul de design de la Bucureşti al Re­nault, al şaselea centru al producătorului francez la nivel mondial, a fost deschis în această vară, compania având în curs şi o investiţie la Titu, un centru de testări pentru modelele Dacia şi Renault, în valoare de 166 mil. euro.

Interviu oferit de Business Standard


One Response to “Cat “dureaza” o masina noua – varianta Renault”

  1. Stefan Says:

    sunt curios in varianta Bugatti cat dureaza. Veyron-ul sta de ceva timp pe piata

Posteaza un comentariu

Trebuie sa fii logat ca sa puteti posta un comentariu.